Spejderne

KFUM spejderne

KFUM spejderne i Fabjerg

KFUM spejderne i Fabjerg er en gammel gruppe, som har eksisteret i 50år, dog med
en kort pause for de store spejdere, som i denne omgang har kørt siden først i 70erne.
I begyndelsen var spejderarbejdet kun for drenge, men da det i 70’erne skulle genopstå, valgte man at invitere både piger og drenge, som siden har gået til spejder sammen. Det er vores opfattelse, at denne beslutning har været med til at holde gang i spejderarbejdet i et lille sogn som Fabjerg, hvor vi må rationalisere med de ressourcer, vi har. Desuden er det vores opfattelse, at det giver god dynamik, når der er både piger og drenge i en gruppe.
Da gruppen startede op igen, blev det moderne at gå til spejder, og de havde stort set de børn, der var i sognet med. I dag tæller gruppen 35 medlemmer og 8 ledere, samt en meget engageret forældreflok. Spejderne holder til i et gammelt spejderhus, som dog er blevet for lille. Dette lille luksusproblem er løst ved indkøb af en lavu, som er placeret tæt på Klosterheden, hvor der er indrettet en lille plads med bålplads, borde, muldtoilet osv. Denne placering giver mulighed for andre aktiviteter, end dem, der foregår ved spejderhuset.
KFUM spejderne har traditionelt arbejdet med det, at kunne klare sig i naturen. Man har arbejdet med elementerne og haft mottoet “Vær beredt”. Spejderarbejdet har dog, i takt med resten af samfundet, udviklet sig, og der arbejdes til stadighed på at gøre spejderarbejdet vedkommende for nutidens børn og unge.
Friluftslivet og det, at udfordre sig selv og overskride grænser er dog stadig en vigtig del af det, at være spejder.
I Fabjerg gruppe arbejdes der hos Ulve og Bævere med de mere grundlæggende spejderfærdigheder som bål, snittebevis, knob, små lejre. Der bliver ligeledes arrangeret en fælles lejr for hele gruppen, da det også er vigtigt at føle en samhørighed på tværs af de daglige opdelinger.
Hos de store spejdere, har man fornemmet, at der skulle noget andet til for at fastholde de unge mennesker helt til de skal på efterskole. Der er derfor blevet satset meget på lejre og andre oplevelser. F.eks. har gruppen investeret i GPS udstyr for at give de traditionelle løb en anden dimension. Ligeledes er der investeret i klatreudstyr og uddannelse til lederne.
Lejre har været prioriteret højt hos de store spejdere, da det er vores opfattelse, at det er der, de store udfordringer og fællesskabet opstår. Som eks. kan nævnes korpslejre med Ca. 15.000 danske og udenlandske deltagere. “Overlevelsesture”, hvor spejderne har gået rigtig langt på feltrationer og overnattet i en shelter — disse ture foregår helst i frostvejr! Denne sommer har de store spejdere været på en fantastisk tur til Schweiz, hvor de boede på et internationalt spejdercenter i Alperne. Her fik de oplevelser som riverrafting, rappelling, vandreture, slædekørsel osv.
Der skal selvfølgelig en vis økonomi til at drive en spejdergruppe på denne måde. Spejderlederne har derfor været meget aktive med at søge diverse fonde om penge til forskellige indkøb og lejre. Desuden har vi hos spejderne en meget engageret forældreflok, som stiller op, hvis der f.eks. skal samles jern eller aviser, bindes adventskranse, fældes juletræer eller lignende Spejderne tager også selv del i indsamling af penge. De sælger feks. julekalendere, hjælper med aviser og hjælper omkring det årlige julemarked.
Julemarkedet er en gammel begivenhed, som samler mange fra sognet til nogle hyggelige timer med juletræskøb, vafler/æbleskiver/gløgg og ikke mindst amerikansk lotteri med et væld af gevinster, som er skænket mere eller mindre lokalt. KFUM spejderne forsøger at være en del af det liv, der foregår i sognet ved feks. At deltage i byfesten med pandekagebagning og deltagelse i gudstjenester og konfirmation, hvor vi gerne medbringer faner.
Der arbejdes meget målrettet med lederrekruttering i blandt de store børn og unge. Allerede i 7. klasse begynder nogle at hjælpe til hos ulve og bævere og gruppens konfirmationsgave til medlemmerne er et lederkursus. Man forsøger ligeledes at fastholde dem, der går på efterskole ved at invitere dem med på lejre osv. I håb om, at de vender hjem som ledere.